Logo Gminy Kozy
Powróć do: Ochrona środowiska

Segregacja olejów jadalnych

Co segregować?

Pytanie „Co segregować“ wydaje się proste, ale czy tak jest naprawdę? Często podczas smażenia nie zastanawiamy się nad poprawną segregacją wykorzystywanych przez nas olejów... ŹLE! Większość produkcji oleju odpadowego z gospodarstw domowych pochodzi tak naprawdę ze smażenia, które wszyscy tak lubimy – ich segregacja nie jest jednak tak powszechna.
Przedstawiamy przegląd innych potraw, w których znajdziesz olej lub tłuszcz nadający się do sortowania. Może po prostu rozejrzyj się następnym razem, a zdziwisz się, ile oleju jest w Twoim koszyku na zakupy.
Na przykład marynowany camembert lub inne marynowane sery z chili, czosnkiem lub warzywami. Takie pyszności są zawsze zanurzone w oleju. I to właśnie olej powoduje mieszanie się smaków, stwarza też warunki do dojrzewania, dzięki czemu możemy rozprowadzić na pieczywie odpowiednio dojrzały camembert. Niezależnie od tego, czy kupujesz pyszne sery, czy sam je marynujesz, pozostały olej ze szklanki, miski lub talerza powinien trafić do pojemnika na olej!
Suszone pomidory są również popularnym delikatesem. Również sprzedawane są w oleju. Olej działa konserwująco i jednocześnie pomaga rozwinąć smak i miękkość pomidorów. Niezależnie od tego, czy użyjesz ich do makaronu, sałatki, czy jako dodatku do wieczornego gotowania, zawsze masz wystarczająco dużo oleju przeznaczonego do segregacji. Podobnie jak sos do sałatek - może być na bazie oleju, a jeśli zostanie ci go trochę w misce, wlej go do butelki PET.

Wszelkie warzywa w marynacie - czosnek, papryka, papryczki chili i inne warzywa, po zalaniu olejem, szybko rozwiną swoją przyjemną ostrość i przysmak. Odpowiednio uzupełnią każdą potrawę lub posłużą jako dodatek do grillowanych mięs czy steków. Nawet mały czosnek może zebrać znaczną ilość oleju – i co ważne, liczy się każda kropla.
Do marynowania nadają się również wszystkie grzyby jadalne. Do marynaty można dodać zioła lub coś ostrego, aby nadać jej wyjątkowy smak. Olej z marynaty wlej do butelki PET, nawet jeśli zawiera małe kawałki grzybów lub warzyw.
Oliwki, choć służą głównie do ekstrakcji najwyższej jakości oleju, sprzedaje się najczęściej w solance. Mimo to można je również znaleźć w różnego rodzaju marynatach. Nawet taki olej z marynat można łatwo przelać do butelki PET i wrzucić do naszego pojemnika. Czy próbowałeś oliwek z kaparami polanymi oliwą z oliwek? W połączeniu z białym pieczywem stanowi przepyszną przystawkę. Taki olej również można wlać z talerzu lub miski do butelki PET. Nie ma znaczenia, czy zawiera on trochę wody czy marynaty kaparowej. Lepiej jeżeli znajdzie się trochę wody w wysortowanym oleju, niż gdyby miał on w ogóle nie trafić do sortowania.
Dość wyraźnym aspektem, jeżeli chodzi o segregację oleju, jest olej rybny w puszkach. Konserwowane sardynki, śledzie, makrele, tuńczyk i wszystkie inne znan ryby. Do sałatek zalecamy wymieszać świeży, wysokiej jakości olej, a ten z puszek wyrzucić. Oczywiście do odpowiedniego pojemnika na śmieci – pojemnika na zużyty olej.

Grilowane mięso, warzywa czy ser mogą być zaskakującym daniem, z którego można uzyskać dużo oleju do segregacji. Mięso, bakłażan lub inne potrawy nadające się do grilla trzeba zawsze najpierw wymarynować w oleju. Idealny jest z czosnkiem, chili lub ziołami. Jeśli po grillowaniu pozostała jakaś marynata, to idealnie! Taką marynatę z grilla również można zlać do PET i wrzucić do pojemnika na olej. Resztki z przypraw lub czosnku w oleju nie mają większego znaczenia.

Powoli wkraczamy do tematu smażenia. Tak, większość patrzy na to jako coś bardzo niezdrowego, ale szczerze - kochamy ten mały grzech! Co powiesz na domowe pączki? Nie musisz czekać na tłusty czwartek, aby rozkoszować się tym grzesznym przysmakiem. Taki pączek oprószony cukrem pudrem lub oblany lukrem i posypany kandyzowaną skórką pomarańczową – pycha! A co z olejem ze smażenia? Oczywiście olej trzeba wlać do PET i wrzucić do pojemnika na olej. Po smażeniu zawsze olej powinien ostygnąć, aby uniknąć poparzeń podczas wlewania oleju do PET. Nawet butelka PET nie jest odporna na gorący olej.
Z kolei bardziej typowe dania - smażona ryba, paluszki rybne, ryba z frytkami, kotlety lub ser smażony. Te dania możesz smażyć na patelni lub we frytkownicy . Na oleju, maśle, smalcu lub innym tłuszczu. Wszystkie te oleje i tłuszcze nadają się do segregacji.

Czy kiedykolwiek pomyślałeś, że tłuszcz z pieczonego mięsa też można segregować? Na przykład podczas pieczenia żeber lub kaczki zyskuje się ok. 50% tłuszczu. Jeśli nie jesz tego tłuszczu, który zazwyczaj pozostaje na talerzu, dobrze jest przelać go do butelki PET, a potem dopiero włożyć blachę do zmywarki. W ten sposób tłuszcz nie będzie zapychać Ci rur pod zlewem. Jak już wspomniano, do recyklingu nadaje się również tłusta powłoka z zupy lub mocny rosół z dowolnego mięsa.

Czy chciałbyś spróbować domowych smażonych skrzydełek lub hotwings? Podczas gotowania upewnij się, że olej nie spala się zbyt mocno, używaj dobrej jakości oleju do smażenia (rzepakowego lub palmowego lub ich mieszanki), nie używaj go więcej niż jeden raz - chłodzenie i podgrzewanie zamienia oleje i tłuszcze w substancje rakotwórcze. Hotwings smaży się w temperaturze 180°C przez 8-10 minut.
Frytki - to chyba pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl, gdy mówimy o smażeniu. Podczas przygotowania frytek zdecydowanie generowany jest zużyty olej. Spróbuj domowych frytek ze świeżych ziemniaków. Najpierw smaż je przez około 4 minuty na oleju 120°C, gdzie na początek gotują się w środku. Jednocześnie ta temperatura jest na tyle wysoka, że frytki nie są nasączone olejem. Po 4 minutach podwyższamy temperaturę do 180°C (oleje palmowe radzą sobie z temperaturą 200°C). Smażyć dalej na złoty kolor, frytki będą idealne.
Jest wiele potraw i przysmaków, w których znajdziesz jadalne oleje i tłuszcze nadające się do recyklingu. Ma również znaczenie, którą kuchnię preferujesz - wietnamską, indyjską, tajską, włoską, francuską, czeską?

W tym artykule chcieliśmy pokazać, że olej pochodzi nie tylko z patelni. Prawda jest taka, że klasyczne smażenie jest popularne w gospodarstwach domowych, ale nie oznacza to, że nie można uczestniczyć w segregacji oleju, a tym samym chronić zasoby naturalne i ograniczać emisje (więcej na ten temat w artykule Cykl oleju). I nie zapominaj, że można również segregować tłuszcze zwierzęce, takie jak masło i smalec.

I wreszcie, oszczędzisz sobie zmartwień z powodu zatkanych rur w kuchni lub łazience. Dziękujemy za segregację oleju! Ostatnia uwaga - do pojemników na olej należy tylko jadalny zużyty olej i tłuszcz! Nie są przeznaczone do olejów i smarów silnikowych, hydraulicznych, technicznych ani innych przemysłowych. 

Jak segregować?

Teraz już wiesz, gdzie znaleźć olej i tłuszcz nadający się do segregacji (jeśli nie, przeczytaj artykuł Co segregować?). W tym artykule porozmawiamy o tym, jak prawidłowo zbierać olej i tłuszcz w domu. Po pierwsze, aby można go było łatwo przetwarzać, a po drugie, aby uniknąć niedogodności lub być może obrażeń podczas obsługi.
Doceniamy Twoją chęć segregacji oleju i chcemy, aby segregacja była dla Ciebie jak najłatwiejsza. Pokażemy Ci pułapki, na które warto uważać, abyś następnym razem nie zniechęcił się do sortowania. Czekamy również na Twoje spostrzeżenia i problemy, które napotkałeś podczas segregacji. Warto pamiętać, że podczas obchodzenia się z olejem mogą wystąpić urazy, zwłaszcza podczas dotykania gorącego oleju, więc zobaczmy, jak bezpiecznie go segregować.
Zawsze wyrzucaj olej do kosza w szczelnie zamkniętej butelce PET. Ale jak olej wlać do PET?
Zasadniczo istnieją 2 opcje: Wlać bezpośrednio do PET lub przez „naczynie zastępcze”.

  • Najpierw pierwsza opcja - bezpośrednio do butelki PET. Do segregacji nadaje się każda butelka PET - od klasycznej wody mineralnej, po słodzone napoje, soki, zużyty olej (powinna być łatwa do zamknięcia), po detergenty. Idealnie, jeśli butelka ma szeroką szyjkę (mrożona herbata, niektóre rodzaje soków itp.), olej można do niej łatwiej wlać. W przypadku pojemników na detergent istnieje ryzyko, że nie zmieszczą się one wtedy w otworze pojemnika. Pewnością są więc klasyczne butelki PET z napojów, w różnych objętościach. W przypadku gospodarstw domowych z mniejszą ilością oleju zalecamy nalewanie bezpośrednio do butelki. Zdecydowanie lepiej wlać olej do butelki przez lejek, zwłaszcza jeśli ma węższą szyjkę i musimy przelać większą ilość oleju. Jeśli olej zawiera wiele resztek jedzenia (np. z marynowanych warzyw lub smażenia i pieczenia), można je wyłapać przez sito. Jeśli utkną w lejku, możesz wepchnąć je do butelki, mogą jednak spowodować zatkanie lejka i rozlanie oleju. Zaleca się użycie lejka z możliwie najszerszym otworem przepływu. Olej powinien być wlewany do PET powoli i ostrożnie, tak aby nie wylewał się poza krawędź lejka. Rozlany olej może sprawić wiele kłopotów. Nigdy nie wlewaj gorącego oleju do butelki PET, może się stopić i spalić!
  • Drugą opcją jest zebranie olejów i tłuszczów najpierw w „naczyniu zastępczym”, do którego olej prościej się wlewa, dodatkowo wytrzymuje on wyższe temperatury oleju. Odpowiednim pojemnikiem wydaje się być słoik o pojemności 0,7 l z zakrętką. W takim naczyniu możesz zbierać olej, aż do momentu jego napełnienia i dopiero wtedy wlać go do butelki PET. Nawet przy użyciu takiego naczynia należy zawsze pamiętać, aby gorący olej lub tłuszcz ostygł! Naczynie należy przechowywać w miejscu, w którym nie będzie przeszkadzać i gdzie nie ma ryzyka przewrócenia się lub rozbicia (np. szafka pod zlewem, spiżarnia). Zaletą tej metody zbierania oleju jest to, że olej wlewa się do słoika znacznie łatwiej niż do butelki PET. Jeśli będziesz wlewać olej z frytkownicy lub z innego większego naczynia, uważaj, aby nie przepełnić butelki. Uważaj również, aby nie rozlać oleju podczas końcowego przelewania. Powoli wlewaj olej, aby mógł przepłynąć przez lejek. Wyciekający olej to nic przyjemnego. Podłoga lub zabudowa kuchenna pozostaną wtedy tłuste od oleju, a olej może dostać się do najmniejszych spoin, a nawet zniszczyć drewnianą podłogę.

WSKAZÓWKA: Większe ilości oleju (np. z patelni) lepiej wlewać powoli, ale równomiernym strumieniem. Energiczne przechylanie garnka spowoduje wypłynięcie oleju z zewnątrz i kapanie dookoła naczynia.
WSKAZÓWKA: Zawsze miej pod ręką ręcznik papierowy lub chusteczkę higieniczną, aby móc szybko zetrzeć kapiący olej. Dla większego bezpieczeństwa dobrze jest również umieścić butelkę PET w zlewie. Wszelkie wycieki nie spowodują większych szkód.
Temat wlewania oleju do butelki PET jest całkiem zrozumiały. Ale co z tłuszczami, takimi jak masło, smalec czy utwardzone tłuszcze. Jak takie tłuszcze wlewać do PET?
Gdy użyjesz słoika jako naczynie zastępcze, zdejmij tłuszcz za pomocą drewnianej łyżki. Problem może wystąpić podczas nalewania do butelki PET, gdzie kawałki tłuszczu mogą zatkać lejek. Rozwiązaniem jest wstawienie szklanki do kuchenki mikrofalowej na kilkadziesiąt sekund i pozostawienie tłuszczu do rozpuszczenia. Zestalony tłuszcz można również podgrzać na patelni, w naczyniu do pieczenia lub garnku i wlać go do PET, gdy tylko się rozpuści. Tłuszcze rozpuszczają się zwykle w okolicach 40 °C, więc nie musisz się martwić o pęknięcia czy zapadnięcie się butelki. Niezależnie od wybranej metody i butelki, po napełnieniu dobrze ją zamknij i zanieś do najbliższego pojemnika na olej, który znajdziesz na naszej mapie. Butelkę PET wrzuć do pojemnika. Nigdy nie wlewaj oleju bezpośrednio do pojemnika.

Dlaczego segregować?